(placeholder)

Een bidprentje ('gedachtenisprentje' of 'doodsprentje') is een klein prentje, dat veelal wordt uitgegeven als aandenken bij het overlijden van een dierbare. Het vindt zijn oorsprong binnen de Katholieke Kerk.


De laatste decennia heeft het uitreiken van een gedachtenisprentje bij een uitvaart ook ingang gevonden bij niet-katholieke uitvaarten.


De oudste bidprentjes hebben enkel een voor- en achterzijde. Later werd een dubbelgevouwen A6-formaat gebruikt, waarbij de afbeelding aan de buitenkant stond en de gebedstekst binnenin.


Bidprentjes vormen een goede vertrekbasis bij het opstellen van een stamboom of genealogie.

De stichting beschikt over een collectie van zo'n 1.000.000 bidprentjes, waarvan er ruim 400.000 zijn gedigitaliseerd. Op verzoek kunnen bidprentjes digitaal worden verstrekt. Er wordt gewerkt om de informatie

via deze website toegankelijk te maken.

Wij zijn voortdurend op zoek naar bidprentjes om onze collectie aan te vullen. Heeft u nog bidprentjes of weet u er te vinden: laat het ons weten. We komen ze graag ophalen. Bij verzending per post worden de verzendkosten uiteraard vergoed. Zo weet u dat uw prentjes goed bewaard blijven.